ADVIES

Paardendekens.

Ga je een paard kopen of ben je nog niet helemaal thuis in het gebruik van paardendekens? Hieronder een aantal handige adviezen.

Als je een deken aanschaft, let dan goed op de volgende punten:

- Knelt het deken niet op de schoft/nek?

Een deken welke te strak zit rondom de hals, zal gaan knellen op de schoft / manenkam.

Hier loopt een grote spier, de monnikskapspier, deze kan blijvende schade oplopen door een knellend deken!

- Schuurt het niet op de borst/schouders?

Veel dekens zijn voorzien van loopsplitten, dit voorkomt schuurplekken op de borst / schouders.

- Is het deken niet te kort?

Een paard staat veelal met zijn billen tegen de wind en regen in, als het deken te kort is, is de kans groot dat het deken opwaait en terug slaat. Uw paard staat dan letterlijk met 'blote billen' in de regen. Het vocht zal verder onder het deken lopen en voor u het weet is het hele lijf verregend.

- Is het deken niet te lang?

Indien uw deken te lang is, zal deze gaan hangen aan de achterkant. Omdat het gewicht van het deken naar achter verplaats zal het deken gaan trekken op de borst. Dit is uiteraard niet fijn voor het paard. Ook kan het deken achter de schoft terecht komen en dit zal als zeer onprettig ervaren worden.

- Is het deken niet te warm?

Paarden kunnen slechter tegen warmte dan wij mensen. Wij bepalen maar al te graag hoe koud ons paard het zal hebben en leggen daarom graag een dik warm deken op. Wij kijken hierbij graag naar de buitentemperatuur; 'het is 4 graden maar het kan vannacht -8 graden worden, ik leg een 400 grams op'. Dit is natuurlijk heerlijk voor het paard om het moment dat de temperatuur constant -8 is. Echter hebben wij hier in Nederland vaak vele temperatuurschommelingen binnen 24 uur, dus het deken zal ook opliggen op het moment dat het 4 graden is. Ga dus uit van het warmste moment van de dag, en pas daar je deken op aan. Het paard zal zich comfortabeler voelen als hij het een paar uur frisjes heeft bij -8 graden dan dat hij het uren erg warm heeft bij +4 graden.

- Een gladde nylon voering of een fleecevoering?

Er zijn paardendekens verkrijgbaar met diverse soorten voeringen zoals onder andere een gladde nylon voering, fleecevoering, katoenen voering, gaas voering etc etc. De voordelen van een nylon voering is dat de paardenvacht er prachtig van gaat glimmen. Ook blijft uw deken schoner daar er geen haren in de voering blijven steken. Klein minpuntje van een nylon voering is dat als het deken niet helemaal goed past, het deken sneller zou kunnen gaan schuiven. Een fleecevoering is wat warmer als een nylon voering, maar dat is helaas ook het enige pluspunt. De fleecevoering gaat al gauw vol met stof, stro en haren zitten. Dit is natuurlijk een geweldige broedplaats voor bacteriën en schimmels. Ook is een fleecevoering voor veel paarden niet aangenaam, de vacht kan in de stof gaan steken wat voor irritaties kan zorgen. Een paard welke geschoren is, heeft ook liever een gladde voering.

- Denier

De aanduiding voor de dikte van de buitenstof wordt veelal aangegeven met D of Denier. Meest voorkomende is de 600D of 800D. De kwalitatieve paardendekens hebben vaak een 1200D of 1600D buitenstof. Hoe hoger het getal, hoe dikker de buitenstof. Ook de term ribstop zul je vaak tegenkomen. Deze stof zal door de manier van weven bij een scheur of winkelhaak niet snel verder doorscheuren.

 

- Diverse soorten paardendekens

Voor elk moment is er wel een passende paardendeken te vinden, denk aan zomerdekens, winterdekens, staldekens, outdoordekens, regendekens, vliegendekens, eczeemdekens, uitrijdekens etc. etc.

Ook is het erg belangrijk om uw deken(s) regelmatig te laten reinigen. Dit voorkomt dat de bacteriën en schimmels hun gang kunnen gaan. Uw dekens gaan bij goed onderhoud zeker langer mee. Kijk af en toe het deken even na, het kan zijn dat er een sluiting is afgebroken wat scherp zou kunnen zijn. U kunt dit in een aantal gevallen zelf doen maar het beste kunt u dit laten doen bij een gespecialiseerd bedrijf.

 

Tips voor het onderhouden van uw paardendeken:

- Verwijder met regelmaat opgedroogde mest/zandplekken, deze kunnen de kwaliteit verzwakken waardoor de dekens eerder zouden kunnen scheuren en hun eigenschappen kunnen verliezen. De coating van outdoordekens welke een waterdichte functie hebben, kunnen door mest en zand uitdrogen waardoor deze haarscheurtjes krijgen en de deken water door zal gaan laten. Gebruik hiervoor een middelharde borstel of spuit het met een waterslang af. Gebruik nooit een hogedrukreiniger! De druk waarmee het vuil van de deken gespoten wordt, zal de structuur van de stof doen aantasten en dit kan de waterdichtheid aantasten.

- Gebruik je dekens met een voering van stof of fleece? Verwijder met regelmaat de haren welke in de voering blijven steken.
Een deken vol met haar kan natuurlijk niet meer goed ademen en zorgt voor veel irritatie. Wil jij dat de ademende eigenschap van jouw deken goed blijft functioneren?
Keer je deken eens in de twee weken binnenste buiten en leg deze binnenste buiten op je paard. Op de grond kan ook maar dit werkt een stuk prettiger. Pak een rubberen (ros)borstel en haal deze met stevige halen over de deken heen. Je zult hier heel veel haar mee van de deken af krijgen. Doe dit wel met regelmaat, haren welke er een al een poos in zitten gaan echt in de voering steken en krijg je er niet meer gemakkelijk uit! Zo zorg je dat je deken goed kan blijven ademen, er geen nestjes van bacteriën/schimmels ontstaan en het zorgt voor meer draagcomfort bij je paard!

- Laat je dekens met regelmaat professioneel reinigen. Ongereinigde paardendekens kunnen een broedplaats zijn voor bacteriën en schimmels, welke huidirritaties en infecties kunnen veroorzaken. Tevens zul je veel langer plezier bevinden van je paardendeken. Was je dekens daarom op tijd!

Is jouw wasmachine groot genoeg en wil je zelf je dekens wassen? Was de deken altijd aan de hand van het waslabel met een max van 40 graden, gebruik een neutraal wasmiddel welke vrij is van parfum. Zet je wasprogramma op 'extra spoelen' om er zo voor te zorgen dat er echt geen zeep in de deken achter blijft. Ook is het aan te raden om de machine zo laag mogelijk te laten centrifugeren, zo voorkom je dat de vulling van de deken door het harde centrifugeren kapot gedraaid kan worden. Ook is het niet aan te raden om de dekens in een droger te stoppen. Dekens kunnen krimpen en een waterdichte coating kan door de hitte loslaten. Wil je een outdoordeken wassen? Doe dit dan met speciaal wasmiddel, een standaard wasmiddel kan de waterdichte coating doen aantasten! Rapide heeft een aantal was- en impregneermiddelen in het assortiment, welke wij op voorraad hebben! Hoe vies de deken misschien ook is, laat outdoordekens nooit in een kuip met water weken! De waterdichte coating van een outdoordeken is een rubberen laag welke aan de binnenzijde van de buitenstof zit, laat je een deken lang in een kuip met water weken, zal deze coating 'los weken' wat ten kosten gaat van de waterdichtheid!


Bucas dekens

Bucas dekens, wie kent of heeft ze niet? Ze staan garant voor een hoge dosis kwaliteit en draagcomfort bij je paard. Wil je het beste voor je waardevolle Bucas deken, volg dan onderstaande tips goed op.

Bucas Smartex of Bucas Power Turnout dekens hebben de bekende stay-dry voering. Deze voering bedekt net niet de gehele deken, dit zodat er geen vocht in de deken kan optrekken bij bv. liggen op een vochtige ondergrond. Deze rand is dus onbeschermd en krijgt veel te verduren. Is deze coating beschadigd, door bv ouderdom, verkeerd wassen of te weinig wassen? De coating zal dan loslaten van de dekenstof en is niet meer te herstellen, ook niet door het wassen met Bucas rug wash. Dit wasmiddel is bedoelt om de coating tijdens wassen te beschermen, maar kan een kapotte coating uiteraard niet herstellen! Wel kun je ervoor kiezen als jouw Bucas deken niet meer waterdicht is, deze te impregneren met Bucas Rug Conditioner spray. Dit is een laagje welke óp de deken aangebracht wordt waardoor hij water- en vuilafstotend wordt.

De fantastische stay-dry voering houdt helaas ook veel haar vast, zorg dat je met regelmaat de haren uit de voering borsteld, zo zorg je dat de deken zijn ademende functie behoudt! Een deken vol met haar zal nooit goed kunnen ademen en doet af aan het draagcomfort bij je paard.

We horen vaak dat er geroepen wordt om Bucas dekens niet vaak of zelfs helemaal niet te wassen i.v.m. de waterdichtheid van de deken. Dit raden wij ten strengste af. Dekens welke vol met mest en urineplekken zitten hebben juist de meeste kans om hun waterdichtheid te verliezen. Ammoniak breekt namelijk de waterdichte coating af, dus hoe langer je de deken niet wast, hoe meer kans dat de ammoniak je deken aantast.

 

Hieronder alle tips nog even op een rijtje:

- Verwijder met regelmaat opgedroogde mest- en zandplekken

- Verwijder met regelmaat de haren aan de binnenzijde

- Laat de deken na gebruik meteen wassen en leg de deken niet maanden vies weg

 

 

 

 

 

© 2015 - 2022 Het Paardenhuis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel